Kostbaar Veluwe water stroomt weg in Neder-Rijn

De nieuwe nevengeul als onderdeel van de bouwplannen in Stadsblokken-Meinerswijk is vergevorderd. Nu is daarom begonnen met het verbinden van de plas van Bruil met de Neder-Rijn. Hierdoor stroomt kostbaar grondwater, van onder andere de Veluwe, uit de plas naar de Neder-Rijn.

De plas van Bruil is een van de diepe plassen in Meinerswijk waaruit eerder zand is gewonnen. Deze plas staat via de diepe ondergrond in verbinding met de Veluwe en via de ondiepere ondergrond met de Neder-Rijn en heeft over het algemeen een hoger waterpeil dan de sterk gedaalde Neder-Rijn.

In het kader van de bouwplannen in Stadsblokken-Meinerswijk is Kondor Wessels Projecten (KWP) de bestaande nevengeul aan het verlengen en fors verdiepen. En is ze inmiddels begonnen met het verbinden van de plas van Bruil met de Neder-Rijn. Dit leidt nu in deze tijd van een vroege droogte, tot de afvoer van kostbaar grondwater. Ongeveer een hoeveelheid waar alle inwoners van Arnhem ruim een week van kunnen drinken, stroomt nu weg. Daarna blijft de plas grondwater vragen van de Veluwe, het beschermde uiterwaardengebied en mogelijk Elderveld en Malburgen. Dit zal deze gebieden verdrogen met kans op schade aan funderingen, verzakkingen en natuur.

De stroomafwaarts aangetakte langere nevengeul is gevraagd door Rijkswaterstaat als compensatie voor de bouw van woningen in de uiterwaarden Stadsblokken-Meinerswijk. De effecten van het altijd laten stromen van water zijn echter door de ontwikkelaar nooit goed onderzocht.

Stichting Kloppend Stadshart heeft dit punt bij gemeente, provincie en waterschappen diverse malen aangekaart, maar geen gehoor gekregen. Via dit bericht willen wij dit nogmaals onder de aandacht brengen zodat er alsnog actie ondernomen wordt.

Als bijlage is een rapport toegevoegd van de situatie met foto’s en meetpunten. Download het rapport hier

Video van het wegstromen van het water op 29 maart 2025

 

Video van het wegstromen van het water op 9 april 2025

 

Plas van Bruil opengegraven naar geul van de Nederrijn

 

8 Reacties op “Kostbaar Veluwe water stroomt weg in Neder-Rijn”

  1. De verbinding tussen de plas van Bruil en de Rijn verstoort het Regionale grondwatersysteem en laat schoon kwel-, grond- en dus drinkwater weglopen! Dit is ecologischbijzonder slecht en ondermeint de drinkwater zekerheid!

  2. Maak svp een filmpje waarin je een overzicht geeft van hoe de situatie er in z’n geheel uitziet, niet alleen van dichtbij.

  3. Het hele bouwplan is gewoon te gek voor woorden. Het is gewoon een principe questie van mensen die de geschiedenis van de Meinerswijk niet kennen. Vroeger een dumpplsats voor vaten gif nu een natuurgebied. Als de natuur zich door de jaren heen heeft kunnen herstellen gaan ze die nu om zeep helpen met nevengeulen en woningbouw en voor wie, niet voor de mens met een normale beurs. Als het weer eens hoog water gaat worden moet men niet gaan piepen en zelf de problemen oplossen. Daar komt dan ook nog bij dat er kostbaar grond en drinkwater verloren gaat. Schande, schande, schande.

  4. Het zou ongelooflijk bizar zijn als er geen enkel regelwerk of sluis tussen Gat van Bruil en Nederrijn zou worden aangelegd om de eventuele afvoer te doseren of tegen te houden indien onnodig.
    Gisteren toevallig er helemaal langs gewandeld aan de zuidkant, en de nevengeul zelf (de westelijke) staat erg droog en kan nog veel water bergen. Continu dumpen op de rivier lijkt me volstrekt overbodig.
    Er is in Elderveld ook nog een andere afvoer op de rivier overigens, vlakbij de spoorbrug, en het grondwater in deze wijk is daar (gelukkig) ook van afhankelijk.

  5. Misschien een idee om contact te leggen met de woningbouwverenigingen? Zij zijn ook bezig met de verzakking van huizen, bijvoorbeeld Volkshuisvesting die veel woningen bezit in Malburgen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.