Klacht ingediend over onderhoud Stadsblokken – Meinerswijk

Stichting Kloppend Stadshart heeft een brief naar gemeente Arnhem en Rijkswaterstaat gestuurd over het maaien in Meinerswijk en het onderhoud of de kap van de bomen langs de paden. De stichting is van mening dat dit in strijd is met de uitspraak van de Raad van State die aangeeft dat het gebied bij voorkeur door grazers onderhouden wordt en de gemeente Arnhem beter met zijn inwoners en organisaties dient te communiceren.

De werkzaamheden staan in schril contrast met de discussie over het bebouwen van de flessenhals in de rivier met een complete woonwijk en helpen de natuurwaarden echt niet vooruit.

Lees hier de brief gestuurd aan Rijkswaterstaat

Lees hier de brief gestuurd aan de Gemeente Arnhem

Kaalgesnoeide rijnoever Meinerswijk
Bomen gemarkeerd met blauwe stip voor werkzaamheden

2 Reacties op “Klacht ingediend over onderhoud Stadsblokken – Meinerswijk”

  1. Dat maaien was mij ook al opgevallen, maar wat mij nog meer is opgevallen is, is dat er nog in het najaar bemest is met een zodenbemester die tot op het pad dat langs het water loopt(waar ’s zomers vooral schaarsgeklede heren recreëren) Wat mij betreft zou het gehele gebied gevrijwaard moeten worden van bemesting, want als het straks definitief natuurgebied wordt en gewoon boeren niet meer is toegestaan, zal de mest die al in de bodemzit leiden tot verruiging van het gebied en zullen sommige plantensoorten verdwijnen en andere niet tot ontwikkeling komen.
    Voor de reeds verruigde gebieden, zou ik me kunnen voorstellen dat er op enkele momenten gebost wordt. Dit helpt de met meststoffen verrijkte bodem snel weer op een goed niveau te krijgen, zodat er soortenrijkdom kan ontstaan.
    Wat betreft de bomen met de blauwe stip snap ik dat kappen in sommige gevallen zou kunnen, maar op het verbindingspaadje van de Meginhardweg naar het fietspad onder aan de Eldenseweg zijn bijna alle bomen van een blauwe stip voorzien, waarmee het karakter van dat deel van Meijnerswijk ernstig wordt aangetast.
    Een ander punt is dat ik steeds meer bezoekers met loslopende honden zie in het gebied. Laatst nog zag ik een mevrouw die met haar hond door een van de weiden liep, waar een groot aantal ganzen verblijft. Ook zie ik regelmatig bromfietsen in het gebied.
    Al met al heb ik niet het idee dat handhaving een prioriteit is bij de gemeente.
    Ik ben niet zo ingevoerd en weet dus niet of er een beheersplan is voor het gebied. Anders zou het wellicht goed zijn om vanuit de vereniging met een initiatief te komen voor een natuurbeheersplan.

  2. Kan het zijn dat men nu al de stromingsweerstand bij extreem hoogwater wil verminderen om daarmee toekomstige discussies over de situatie na de aanleg van de woonterpen te beïnvloeden?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.