Grote zorgen om bestemmingsplan

Woensdagavond 18 november om 20:30 uur wordt het omstreden bestemmingsplan met daarin de woningbouwplannen weer behandeld in de gemeenteraad.

Stichting Kloppend Stadshart maakt zich grote zorgen over de plannen. Deze zorgen zijn na de vorige raadsvergadering waarin ingesproken kon worden in de gemeenteraad en vragen gesteld konden worden niet minder geworden. Integendeel.

Veel toezeggingen en beloftes die vooraf gedaan zijn door de gemeente en de projectontwikkelaar zijn nu al verbroken en grenzen worden opgerekt en overschreden. Onbegrijpelijk en een slechte basis om op door te gaan. Wij houden ons hart vast wat er gebeurt als de plannen echt doorgang zouden vinden.

Enkele voorbeelden:

-Woningbouw zou zoals in de plannen uitgelegd staat nodig zijn om cultuur en reactie te ontwikkelen in het gebied. Welke culturele zaken er concreet gerealiseerd gaan worden wordt niet specifiek genoemd. De projectontwikkelaar kon daar ook geen antwoord op geven tijdens de vorige vergadering. Dat is echt onbegrijpelijk en lijkt duidelijk te maken waar de echte focus van de projectontwikkelaar ligt.

-Tijdens het referendum werd gesproken over 250 woningen, nu blijkt dat dit inmiddels al op 430 woningen is vastgesteld.

-De paardenwei bij de Stadsblokken is opgeheven en er is voor een deel alle groen geruimd voor een botenopslag.

-Er is veel vervuilde grond aanwezig in het gebied. De gemeente heeft altijd aangegeven dat de kosten voor de sanering voor de projectontwikkelaar zouden zijn. Nu blijkt dat de gemeente deze toch gaat betalen, zoals in een recent voorbeeld bij de Haven van Workum.

-Er heeft zich een beverfamilie gevestigd bij de Stadsblokken waar men wil gaan bouwen en al voorbereidingen voor een informatiecentrum aan het maken is. Er is officieel bezwaar gemaakt en verzocht de bever te beschermen, maar de gemeente Arnhem en Provincie Gelderland weigeren dit.

-Er worden rondom de Nelson Mandelabrug allerlei nieuwe wegen aangelegd. Kosten zouden voor de projectontwikkelaar zijn. Nu blijkt dat de projectontwikkelaar niet alles wil betalen. De gemeente is nu op zoek naar 1,2 miljoen euro subsidie. (belastinggeld)

-Er was rondom het referendum een publiek toegankelijk stadsstrand beloofd in Meinerswijk bij het ‘Meinerseiland’. In de huidige plannen komt dit strand niet meer voor, maar aangegeven dat mensen kunnen recreëren bij de Stadsblokken. De geul die daar gegraven is en die volloopt bij hoogwater staat in de zomer juist erg laag en is geen goed zwemwater.

-Het evenemententerrein was beloofd aan de gemeente en de projectontwikkelaar KWP zou riolering en krachtstroom aanbrengen t.b.v. festivals en andere culturele activiteiten. Het evenemententerrein zou dus een publieke plek/multi-functioneel park worden. Uit de plannen nu blijkt dat KWP zelf het evenemententerrein gaat exploiteren en dat betekent dat zij zelf financieel profijt hebben van de activiteiten, die daar plaatsvinden. Of te wel het aanleggen van de benodigde infrastructuur, riool en elektra is geen cadeau aan de stad maar een cadeau aan KWP zelf. Link

Woensdagavond 18 november om 20:30 is de vergadering live mee te kijken via de website van de gemeente: https://arnhem.notubiz.nl/bijeenkomst/736811/Politieke%20Avond%2018-11-2020

Deze tweede raadsvergadering is ‘meningsvormend’ en het vervolg op de informerende vergadering van 7 oktober waarbij informatie en standpunten uitgewisseld werden tussen insprekers (burgers/betrokkenen) en raadsleden. De vergadering heeft als doel voor de raadsleden een definitieve mening over de plannen te vormen naar aanloop van de laatste definitieve vergadering die ‘besluitvormend’ is en waarin de beslissing genomen wordt over het bestemmingsplan dat er dan ligt d.m.v. stemmen.

Wij houden u op de hoogte.

4 Reacties op “Grote zorgen om bestemmingsplan”

  1. Hallo,
    Is de situatie in Arnhem niet hetzelfde als die in Nijmegen met de flessenhals in de Waal daar? Zij hebben toen juist gekozen voor meer ruimte ipv woningen.
    Kan Rijkswaterstaat zich bij ons hiervoor ook niet hard maken? Of zitten wij afschuwlijk vast aan onze gemeente die hierin vreselijk halsstarrig is en alleen maar wil scoren?

    Mvg
    Yolanda Overvelde

    • Beste Yolanda,
      De situatie in Arnhem is van een andere ordegrootte dan Nijmegen. Naast verschillen zijn er echter ook overeenkomsten. En de factor tijd speelt een rol. Het belangrijkste punt is dat hier in Arnhem geen dijk hoeft te worden teruggelegd, in Nijmegen wél. In Nijmegen is de ingreep betaald met belastinggeld, dat is in Arnhem in dezelfde periode gebeurd met de ruimte voor de rivierwerken.
      Hier in Arnhem maken de gemeente en de projectontwikkelaar nu een tegengestelde beweging: ze onttrekken bewegingsruimte aan de rivier, zonder te weten of we dat in de toekomst nodig hebben. De dijkversterkingen aan beide zijden van de rivier moeten nog plaatsvinden en moeten gecompenseerd worden. Hoe dat gebeurt is nog onbekend. Wij vinden dat de gemeente hiermee grote financiële risico’s op toekomstige generaties afwentelt en speelt met de veiligheid. En we vinden dat Rijkswaterstaat rond de waterverdeling tussen IJssel en Nederrijn teveel naar een papieren werkelijkheid kijkt én onvoldoende naar de klimaatonzekerheden op lange termijn, terwijl dit ons wél is toegezegd. Vandaar dat we onze campagne blijven voeren om het bestemmingsplan te blokkeren.

  2. Schrijf een brief met al je bedenkingen naar alle raadsleden, zodat zij er nog eens over na kunnen denken. Niet geschoten altijd mis.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.